چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟
«خیلی برنامهریزی کردم، کلی کلاس رفتم، کلی وقت گذاشتم و یه عالمه زحمت کشیدم. حالا که شروع کردم به مرور درسهام میبینم هیچ کدومشون یادم نیست. اصلاً دارم دیوونه میشم. هرچی میخونم از یادم میره. انگار تمام زحماتم، دود شده و رفته به آسمون. تو رو بهخدا به دادم برسید، بگید من باید چیکار کنم!»
جملات بالا ممکن است برایتان آشنا باشد. شاید برای شما هم اتفاق افتاده که در روزهای نزدیک به آزمون حس می کنید تمام مطالب از ذهنتان پریده و انگار کل حافظتان” ری استارت” شده!
اگر احساس میکنید حافظهیتان تحلیل رفته و همه درس هایی که خواندید را فراموش میکنید؛ زود ناامید نشوید و به جای تسلیم شدن دنبال راه حل باشید. فراموشی معضلی است که بسیاری از کنکوریها با آن دست و پنجه نرم می کنند، به همین دلیل می خواهیم چند راهکار برای جلوگیری از فراموشی مطالب به شما ارائه کنیم.
مراحل سیستم حافظه
برای اینکه بدانیم چگونه از فراموشی مطالب جلوگیری کرده و آن ها را به خاطرمان بسپاریم اول باید مراحل حافظه را خوب بشناسیم. روانشناسان معتقدند که انسان دارای سیستم حافظهای با سه مرحلهی مجزا است: حسی، کوتاهمدت و بلندمدت.
حافظه حسی: حافظه فرار است و مدت زمان ذخیره سازی اطلاعات در آن کمتر از 1 ثانیه است.
حافظه کوتاه مدت: گنجایش بسیار محدودی دارد و پس از فیلتر کردن اطلاعات را به سرعت به حافظه بلند مدت منتقل می کند.
حافظه بلند مدت: دارای ظرفیت نامحدودی است و اطلاعات را با ماندگاری زیاد ثبت می کند. شما میتوانید چند صد میلیون کتاب را در حافظه بلند مدت خودتان به خاطر بسپارید.
فراموشی به این دلیل است که مطالب از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت منتقل نمی شوند. در واقع هر اطلاعاتی که در حافظه حسی و کوتاه مدت باشید اگر ارزشمند باشد به حافظه بلند مدت برای زمان نامحدود انتقال می یابد.
منحنی فراموشی
آیا می دانید روز بعد از درس خواندن چقدر از مطالب را فراموش می کنید؟ بعد از یک ماه چطور؟ مسئله فراموشی سال ها قبل توسط روان شناسی به نام هرمان ابینگهاوس به صورت تجربی و علمی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیقات او به صورت منحنی فراموشی ارائه شد.
منحنی فراموشی نشان می دهد در صورتی که شما عالی مطالعه کرده باشید بعد از 24 تا 48 ساعت تقریبا نصف مطالبی که خواندید فراموش می شود و پس از حدودا یک ماه ، 80 درصد آن از یاد می رود.
ابینگ هاوس به این نتیجه رسید که بهترین زمان برای مرور یک خاطره، درست قبل از زمانی است که آن را فراموش کنید.
منحنی فراموشی میتواند برای ما توضیح دهد که چرا معمولا وقتی شب امتحان اطلاعات زیادی در مغزمان فرو میکنیم، مدت کوتاهی بعد از امتحان (یا خدای نکرده همان سر جلسهی امتحان!)، چیزی از آن اطلاعات را بهیاد نمیآوریم. چون کل یادگیری فقط در مدت زمان بسیار کم انجام میشود و بعد از آن مرور نمیشود و بلافاصله بعد از یادگیری، فراموش شدن هم آغاز میشود.
برای جلوگیری از فراموشی چه کار کنیم؟
مرور و تکرار
مهم ترین عامل در فراموشی مطالب درسی مرور نکردن است. وقتی مطلب جدیدی را می خوانید سعی کنید در همان روز آن را مرور کنید. اگر بعد از چند روز مرور کنید به طور طبیعی بخش هایی از آن مطلب را فراموش کرده اید. بهترین کار مرور دروس در همان روز و چند روز بعد از مطالعه است تا مطالب به حافظه بلند مدت منتقل شود. در این رابطه در قسمت چگونه مرور کنیم در سایت محصل ایرانی بیشتر توضیح داده ایم.
مهمترین جملهای که در این رابطه میتوانم به شما بگویم این است: رمز یادگیری مؤثر، تکرار مطالب است. تکرار، یکی از اهرمهای قدرتمند در اختیار ماست. تکرار باعث میشود اطلاعات مدام به مغز مخابره شود و مغز با این تکرارها اصطلاحا به خوبی شیرفهم میشود.
رمز گذاری کنید
یکی از روش های ساده که می توان برای جلوگیری از فراموشی استفاده کرد، رمز گذاری است. اگر من بگویم “بامشاد” یاد چه چیزی می افتید؟ شما را یاد هر چیزی بیاندازد، برای من آثار دکتر شفیعی کدکنی را تداعی می کند! «ب: بوی جوی مولیان/ ا: از بودن و سرودن/ م: مثل درخت در شب باران/ ش: شبخوانی/ ا: از زبان برگ/ د: در کوچهباغهای نیشابور» اگر حرف های اول آثار را کنار هم بگذاریم کلمه بامشاد به وجود میآید. رمز گذاری یک روش ساده و بسیار کاربردی است و میزان فراموشی را به حداقل می رساند. با کمی خلاقیت می توانید در اکثر دروس از این روش استفاده کنید و مطالب را به حافظه بلند مدت خود منتقل کنید.
تست زنی و حل تمرین
تمرین و تست زنی باعث پر شدن شکاف های اطلاعاتی در مغز خواهد شد . بعد از مطالعه مباحث شروع به تست زنی از نوع آموزشی کنید تا مطالب در ذهنتان بهتر به خاطر سپرده شوند. تمرین کردن سوالات سال های گذشته می تواند به بازیابی اطلاعات بسیار کمک کند.
همچنین اگر حس می کنید مطلبی از یادتان رفته بهترین کار برای اینکه بدانید این حس واقعی است یا کاذب تست زنی و حل تمرین در مبحث مورد نظر است. در صورتی که توانستید به سوالات پاسخ دهید حس شما کاذب است و اگر توانایی پاسخگویی نداشتید سراغ کتاب درسی بروید و مبحث مربوطه را مرور کنید.
مطالب درسی را با صدای بلند تدریس کنید
معمولا اگر مطلبی را به کسی آموزش دهید دیرتر آن را فراموش می کنید. شما می توانید متن کتاب را برای خودتان با صدای بلند بازگو کنید انگار می خواهید به فرد دیگری تدریس کنید. تحقیقات هم نشان داده اند که اگر مطالب را با صدای بلند بیان کنیم آن ها را بهتر به خاطر می سپاریم.
بر اساس هرم یادگیری آموزش به دیگران باعث میشود 90 درصد و تمرین کردن 75 درصد مطالب در ذهن باقی بماند!
ممکن است این کار برای شما غیر معمول به نظر برسد اما با امتحان کردن این روش از اینکه چقدر این کار موجب به خاطر سپردن مطالب بیشتری میشود، شگفتزده خواهید شد. . قطعا اگر مفهوم درس را فهمیده باشید این روش بسیار کارساز خواهد بود.
یادداشت برداری
هنگام مطالعه کاغذ و قلمی داشته باشید و مطالبی که میخوانید را بنویسید. این نوشته ها احتمالا و به دردتان نخواهد خورد اما کمک بزرگی به شما برای به خاطر سپاری مطالب می کند.
از فراموشی نترسید
یک داوطلب در سال کنکور هر روز در حال یادگیری مطالب درسی هست و اینکه بعضی از مطالب را فراموش کند طبیعی به حساب می آید. از اینکه مطالب را فراموش می کنید ترسی نداشته باشید و با استفاده از راهکارهایی که گفتیم میزان فراموشی مطالب را به حداقل برسانید.
من پایه ششم هستم و امتحانات دی ناهم نمراتش عاللییی بود و فردا امتحان علوم از درس ۷ داریم چووونن سختتت ترین درس بود میترسم
خوب بود اگه میشه مفید ترش رو بزارین
من حافظه ی خوبی دارم وسریع مطالب را فرامیگیرم اما زودهم فراموش میکنم
سلام دوستان
امیدوارم مطالبی که میگم بهدردتون بخوره
ببینید بچه ها فراموشی مطالب مغز خواه ناخواه اتفاق می افته . شما فقطمیتونید این فراموشی رو عقب بندازید اما نمیتونید جلوشو بگیرید . چون ذات مغز اینه.
حالا در رابطه با مطالب درسی:
ببینین ما خوندن و نوشتن و کلاس اول ابتدایی یاد گرفتیم آیا فراموشش کردیم ؟؟خیر .خوب چرا فراموش نشده؟؟ چون ازش استفاده کردیم و میکنیم و خواهیم کرد . ایا عددها میشه یادمون برهیاحروف الفبا؟ خیر . چون ما در تک تک لحظه هامون ازشاستفاده میکنیم . مطالب درسی هم همینطوره سعیکنید در جای جایزندگیازشون استفاده کنید و پیوستع مرور کنید . اونوقت میبینید نه تنها فراموش نمیشن بلکه یه گوشه ذهنتون محکم میچسبن☺
سلام من کلاس نهم هر چه درس نمی خوانیم یاد نسیت میش بگوید چرا می کند
من امتحانات دی ماه ام هست و بدتر از این سوال دیگه باید برم هفتم و بدتر از این همه چی یادم میره و نمیدونم چی کار کنم 😭😢
سلام
با خوندن مطالب شما سعی دارم روش درس خوندنم رو عوض کنم خیلی مفید بود ممنون
هی منکه ناامیدم
من فیلم های زیادی دانلود میکنم و میبینم ولی هیچ کدوم به اندازه فیلم های خانم زهرا حیدری خوب نبوده من وقتی یه بار فیلم ایشون رو نگاه میکنم به کل همه چی رو یاد میگیرم خیلی ام خوبه اصلا فراموش هم نمیکنم😃
معلم مدرسه ما هستند
سلام من نهم ام انتخاب رشته دارم اصلا هم روش صحیح درس خوندن بلد نیستم دوست دارم زمان کم وقت بزارم ولی به حافظه بلند مدت بره ولی نمیشه با این اوضاع کرونا هم که درس ها خوب نمیتونم بخونم چی کنم🤔🤔
منم دقیقا همینجورم
سلام من هم همین طوری هستم 😣😑😕
فقط سر امتحان هرچی به ذهنت اوگد بنویس اشتباه بود کتکشو بخور
چرا حالا کتک؟؟🤣🤣
والا من ریاضی رو میخونم و خیلی هم نابغه هستم هنگامی که کتاب رو میبندم احساس میکنم که اصلا چیزی به نام درس وجود نداشته بود بعد میرم سراغ تست گیر میکنم ولی میرم سراغ امتحان ۱۹ میگیرم این چطور مسله است؟!
من از فراموش کردن میترسیدم ولی تصمیم گرفتم دیگه نترسم ولی هنوزم نمیدونم چجوری باید خیلی خوب درس بخونم😅
چرا هرچی زبان یا ریاضی می خونم یاد نمیگیرم اشتیاقی هم ندارم ولی کتابی مثل علوم یا عربی میخونم یاد میگیرم اشتیاقم دارم…..سعید .. هشتم
خوش بحالت دنیا رو حفظیات میچرخه
من امسال میرم هفتم و همه مطالب رو یادم میره وقتی درسمو میخونم و مامانم هم میپرسه مطمئن میشم از خودم ولی سر امتحان همه چی یادم میره
اما وقتی با سایت شما آشنا شدم همه چی برام آسون شد ممنون
با سلام
از من فراموشکارتر کسی را پیدا نمی کنید ولی با یک روشی که تا حالا کسی بهش توجه نکرده بهتون می گم چه کار کنید.
اول برنامه سازنده فلش کارت را از بازار دانلود کنید البته پولیه ولی می ارزه.
دوم برای هر درس یک قسمت درست کنید
سوم اینترنت گوشی را فعال کنید
چهارم با استفاده از میکروفونی که در صفحه کلیدتان موجود است بوسیله صوت خودتان سوال و جواب را تایپ کنید
پنجم خود برنامه طبق یک الگوی مشخص زمان مرور را یادآوری می کند
یاعلی
اصلا ترس نداره من خودم مثل تو بودم تو دبستان و 7ام اصلا نمیتونستم درست درس بخونم ولی بزرگ تر که بشی فعالیت های هیجانی بدنت میاد پایین و تمرکز بیشتر میشه و از اونجایی که نسبت به هم سن و سال های خودت فعال تری بعدا هوشت هم بهت کمک میکنه خیلی عالی بشی
من نمیدونم باید چی کار کنم پنجم دبستان هستم و نمیتونم درست مطالب رو بخونم مامانم میگه اگه الان این طوری باشی تو راهنمایی به مشکل بر میخوری
اصلا ترس نداره من خودم مثل تو بودم تو دبستان و 7ام اصلا نمیتونستم درست درس بخونم ولی بزرگ تر که بشی فعالیت های هیجانی بدنت میاد پایین و تمرکز بیشتر میشه و از اونجایی که نسبت به هم سن و سال های خودت فعال تری بعدا هوشت هم بهت کمک میکنه خیلی عالی بشی
نمیدانم به خدا
من یه تجربه ای دارم که می خوام در اختيار شما عزیزان قرار بدم
1. پیشخوانی: ابتدا باید فصل یا درس رو به صورت روزنامه وار بخونیم ( تحلیل نمی کنیم) اینطوری با فصل آشنا میشید
2. سوال سازی : اینبار همراه خواندن شروع به در آوردن سوال از متن کتاب و خط کشیدن زیر کلمات کلیدی میکنیم
3. خواندن و تفکر : حالا وقتی یک پاراگراف را میخوانیم سعی می کنیم برای آن مثال بزنیم مثال هایی که تایید کننده آن مطلب باشد یا اگر مطلب حالت انتزاعی داشت آنرا تصویر سازی می کنیم
4. از حفظ گفتن : مطالبی را که خوانده ایم به صورت حفظی بازگو میکنیم
5. حل تست : تست های کتاب کمک درسی را حل میکنیم
باسلام
من دوازدهم تجربیم
میخام نتایج تلاش ها و تحقیقات زیادم در رابطه با حفظ دروس رو در اختیارتون بزارم فقط باید بهش عمل کنین:
۱-اولین کاری که باید بکنین اینه که مثلا اگه میخاین یه گفتار زیست یا یه درس دینی رو حفظ کنین باید یه دور روزنامه وار از روش بخونین(به صورت سطحی)
۲-باید از بخش های مختلف اون درس برای خودتون از دید معلم سوال طرح کنین و کنار اون مطلب بنویسین
۳-جواب اون سولارو با پرانتز در متن مشخص کنین
۴-اینبار از اول درس رو به صورت کاملا مفهومی بخونین(در این مرحله نباید حفظ کنین)به طوری که حتی یه کلمش نامفهوم نمونه
۵-در این مرحله باید درس رو پارگراف به پاراگراف با تمام تمرکز حفظ کنین و برای خودتون کنفرانس بدین
۶-در این مرحله مطالب خوانده شده رو به صورت نمودار درختی خلاصه نویسی کنین و یه دور از روش بخونین
۷-در آخرین مرحله باید سراغ سوالات تشریحی برین و حلشون کنین وسپس سوالات تستی(اولویت با کنکور)
تبریک میگم، شما درسو عالی یاد گرفتین!
حواستون باشه باید حداقل هفته ای یکبار درس رو مرور کنین وگرنه دوباره فراموش میکنین
اگرتلاشگرید، موفق باشید
دمت گرم فوق العاده عالی و مفید بود .
شما لطقا خواستن رو درست بنویس اقای کلاس ۱۲ ام بعدش استاد شو😉
سلام من برای کنکورارشد نفت میخونم و 23خرداد کنکور دارم. کل مطالبی که خونده بودم فراموش کردم با این که خلاصه برداری کردم و توی ازمونا رتبه یک تا سه بودم. این یک ماه که برای بار اخر مرور کردم همه چی یادم رفته بود و کاملا ناامید شدم. به نظرتون با تست زنی درست میشه؟ تا خرداد چیکارکنم که دیگه فراموشم نشه. ممنون